22 Ocak 2012 Pazar

otrivine bagımlılıgı üzerine

Otrivine ile savaşta birinci gün.

Dün akşam saat on civarı, düzensiz olarak 3, düzenli olarak 1 yıldır bağımlısı olduğum, otrivine doz ayarlı burun spreyini bıraktım. Otrivine öyle süpersonik, öyle ulvi, öyle mucizevi, öyle öyle öyle J bir buluş ki. Ben ona burun porçözü derdim. Ya diyelim ki, burun kaput, gık dediniz kaldınız. Bir puf, hayat şahane beyne kadar açıyor, öyle rahat nefes alabiliyorsunuz ki, ama ben bıraktım. An itibariyle nefes alamıyorum. Aslında alıyorum fakat yeterli gelmiyor. Bu da sıkıntı veriyor bana başım falan ağrıyor. Otrivine kesinlikle yasak artık. İlacım; nasonex 1 ay boyunca, günde 1 kere, her burun deliğine 2 puf. (Sayıları birleştirince 112 oluyor.)

Doktor reçeteye ilacı yazarken şunları söyledi; “şimdi sana bir sprey yazacağım bunu bir ay kullanacaksın günde bir kere bıdı bıdı bıdı. Bunu burnuna sıktığında burnun açılmayacak, (hönk!) aa nefes alamıyorum ki diyeceksin. Biraz dişini sık. 1 hafta sonra nefes almaya başlayacaksın. Ve bir ay sonra bu sprey otrivinin zarar verdiği dokuları düzeltecek. 1 ay sonra kontrole gel.”

Gün içerisinde neyse de gece yatarken, off tam bir ızdırap. Kesinlikle nefes alamıyorum arada bir nefes deliği açılıyor yetersiz. Bir damla otrivine için nelerimi vermezdim. Gece sürekli uyandım. Bir damlacık sıksam. Yok yok bir yola baş koydum artık. Ama uyuyamıyorum. Yok kızım 3 yıl oldu ya burnun eriyecek spreyden. Oha erir mi ki lan. Neyse vicks koklayayım. Yok açılmayacak bandı taksam. Ah şahane alıyorum lan nefes. (yatağa gidip yatınca) Hay lanet yatınca neden tıkanıyor ya. Kutusunda da uyuyan karı koca var. Pislikler. A a açıldı galiba zzZZ tekrar. Aa kesin açıldı galiba heralde yani sanırsam zzZZ açılzzZZ
Sabah 9 da kalktım işte öyle kör topal nefes alıyorum. Buna da şükür kurtulacağım inşallah bu illetten. İlk gecemi otrivinsiz atlatabildim. Görende uyuşturucu tedavisi sanar. Ama öyle arkadaş yaa bağımlı olmayan biri anlayamaz. Siz siz olun doktorunuz verse dahi kullanmayın şu otrivini çünkü gerçekten 5 günden fazla kullanırsanız bağımlısı oluyorsunuz. Öyle rahat nefes aldırıyor ki o kalite ve huzurdan kopamıyorsunuz. Sevgiler.


28 yorum:

  1. bende bi bağımlıyım ve kesinlikle hak veriyorum ama bırakamıyorum

    YanıtlaSil
  2. ahhhh var ya ben 10 yıldır bağımlısıyım kahrımdan ölüyorum:(( hayatıma bir grip ile girdi grip gitti bu kaldı.hayat kalitemi düşürdü, mahvetti beni bu damla. Değişik eczanelerden alıyorum sürekli. Eczacı bana 2 günden fazla sakın kullanma dediğinde içimden 10 yıldır onun esiriyim bilsen şok olursun heralde eczacı abi diyorum. Çok korkuyorum, kurtulmak istiyorum. doktora çok gittim senin ilaçları verdiler ama hayatıma ne zaman grip girse yine onunla buluştum. yaşadığım ızdırabı bir sen anlarsın. yeniden denicem senin gibi 1 hafta sıkıcam dişimi. Şimdi nasılsınız acaba merake diyorum bir daha da bulaşmamışsınızdır umarım bu illete :9 sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu illete bulaşmış biri olarak sizi çok iyi anlıyorum. Bıraktığımdan beri bir daha hiç başlamadım. Grip olduğum zamanlarda doktorlar otrivine yazsa dahi eczaneden almadım. Çünkü biliyorum ki bir kez kullanırsam onun rahatlığına tekrar alışırım.
      Umarım sizde bırakırsınız. Birazcık sıkın dişinizi şu burun bantlarıyla o dönemi aşmaya çalışın. Sonra çok rahat edeceksiniz.
      Ben artık ne şu lanet damlaya para harcıyorum ne de bir yere giderken otrivine yanıma aldım mı diye elli kez kontrol ediyorum.
      Size cesaret verebilirsem ne mutlu bana :)

      Sil
    2. şebnem hanım öncelıkle yardımcı oldugunuz ıcın mınnettarım..ama benım alerjık astım rahatsızlıgımda var burun etlerım sısıyor ve ne yapsam ınmıyor buna bırde otrıvınenın sebebıyet verdıgı odem eklenınce anlayın halımı..:( yaptıgınızı bende uygulayacagım umarım kabus sona erer ve 3 gunde bır nobetcı eczane cılesı sona erer tesekkurler...

      Sil
    3. şebnem hanım öncelıkle yardımcı oldugunuz ıcın mınnettarım..ama benım alerjık astım rahatsızlıgımda var burun etlerım sısıyor ve ne yapsam ınmıyor buna bırde otrıvınenın sebebıyet verdıgı odem eklenınce anlayın halımı..:( yaptıgınızı bende uygulayacagım umarım kabus sona erer ve 3 gunde bır nobetcı eczane cılesı sona erer tesekkurler...

      Sil
  3. Merhaba Deniz,
    Yine ben! İnan dün senin blog bana sanırım bir dönüm noktası oldu. İlk kez 24 saattir bir fıss bile otrivine sıkmadan geçirdim. 10 yıl sonra. Ama dün gecem nasıl zor geçti nasıl kötüydü tahmine dersin zaten. Şu anda da hala burnum tıkalı arada açılacak gibi olsada bu en fazla 10 dakika sürüyor:(( Tabii daha çok erken, burun etleri şaşkın, etler şokta :)) Ağzım, dilim, boğazım kupkuru ve bugün tat alamıyorum gibi. Yani durum berbat. Umarım ben de 1 hafta gibi bir sürede yavaştan nefes alabilirim :(( Burun bantı da aldım bakalım burun bantları, deniz suyu ve nasonex'imle ne kadar sürede üstesinden gelicem. sizi haberdar edicem. Beni dinlediğiniz için çok teşekkürler :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Harikasınız :)
      Bence ilk gün dayanabilmek çok önemli. Gün içerisinde insan azda olsa unutuyor. Zor kısmı gece 6 gececik kaldı. İnsan nelere dayanıyor çabucak geçer bu da. İyi haberinizi bekliyorum :)
      Sizde kurtulun yeni bir yazı yazayım bende :)

      Sil
    2. şebnem hanım öncelıkle size minnettarım...benım alerjık astım rahatsızlıgım var burun etlerım haddınden fazla şışıyor.buna bırde otrıvınenın sebebıyet verdıgı ödem eklenınce dusunun halımı..::((ne yaptıysam olmuyor burnum acılmıyor 2 kez operasyon gecırdım nafıle.yaptıgınızı bende uygulamaya baslıyorum 10 dk once nobetcı eczaneden geldım yazınızı okudum ve gerı donup sızın kullandıgınız ılacı almaya gıdecem umarım bu kabus bıter ve nobetcı eczane cılesı bır son bulur yardımcı oldugunuz ıcın cok tesekkur ederım(mehmet)

      Sil
  4. Sevgili Deniz,
    Sana ilk 22 Ocak'ta yazmışım :) Bügün de dahil tam 26 gündür hiç otrivine kullanmadım. Artık daha iyiyim. Nefes almam daha iyi. Ne gece ne de gündüz bu baş belası damlayı aramıyorum. Sadece bazı geceler okyanus suyu kullanıyorum o da bir defa o kadar. Çünkü burnum çok kuruyor. Senin de bahsettiğin gibi gündüz-gece dışarı çıkarken çantama otrivine koymuşmuyum diye kontrol etmiyorum. Ohh! be ne rahatlıkmış.Canımı okudu yıllardır. Meğer hiç gerek yokmuş. Hatta bu aralar gribim burnum delice tıkalı olduğu halde hiç aramıyorum. Okyanus suyu bana yetiyor. Sana tekrar tekrar teşekkür ederim. Bu mutluluk kaynağı gibi görünen lanet damladan bir kurtulan da benim :))Haber vereyim dedim. Keyifli bir Pazar dilerim. Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizinle birlikte yazımda amacına ulaşmış oldu.
      Çok mutluyum yazımla sizi teşvik edebildiğime.
      Bırakabilmenize çok çok sevindim.
      Bununla ilgili bir yazı yazmalıyım daha çok kişiye ulaşmalıyız.
      Sevgiler :)

      Sil
    2. yemın ederm işe yaradı bıraktım ve tam 10 gün oldu hayata yenıden döndüm dıyebılırım herkese teşekkürler

      Sil
    3. yemın ederm işe yaradı bıraktım ve tam 10 gün oldu hayata yenıden döndüm dıyebılırım herkese teşekkürler

      Sil
  5. Selamlar, ben de bugun sizlerden aldığım sevkle başlıyorum :) birkaç destek aldım, okyanus suyu vs gibi.. Burnum berbat tıkalı tabii.. Tam 1 haftada sahiden burun açılıyor mu? Ben de 6-7 yıldır kullanıyorum..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Elif,
      Çok çok sevindim kararına :)
      Bir hafta sonunda nefes almaya başlayacaksın ve gittikçe daha iyi nefes alabildiğini fark edeceksin.
      Bak benim birinci yılım bitti bile.
      Sende başarabilirsin eminim bir hafta ne ki şu hayatta :)
      Güzel haberini bekliyoruuum

      Sil
  6. Çok teşekkürler :) inşallah, biraz kararlı olmak gerekiyor sanırım.. Mutlaka haber vereceğim :) sevgiler..

    YanıtlaSil
  7. Ben yaklasik 2 yildir kullaniyorum burnumun her iki tatafinada kullandigim halde gece ve gunduz sadece sag taraf kapali oluyor sol taraftan normal bir sekilde hic spray kullanmasam bile nefes alabiliyorum doktora gittigimde cekilen rontgenlerden burnumda deviasyon oldugu onun haricinde herhangi bir problem olmadigini gorduk ancak farkettigim birsey var gecen yaz erikliye tatile gittim eriklide denize dokulen bir tuz golu var deniz nornalinden daha tuzlu 1 hafta boyunca yanima otrivine almama ragmen spray kullanma ihtiyaci duymadim cunku deniz suyunu direk buruna damlatmaktansa vucudun basinc altinda buruna deniz suyu cekilmesi daha etkili oluyor yani demek istedigim otrini bagimlilari bu mereti birakmak icin grip olmayacaklari yaz mevsimini ve tatil donemini tercih etsinler denize girip yuzsunler :)

    YanıtlaSil
  8. Asla kurtulamayacağım sanırım ,

    http://m1309.hizliresim.com/1f/3/s7g40.jpg

    YanıtlaSil
  9. ya allah diyip bende basliyacagim yeter artik 7 aydir ne bu be. nefessizlikten gebersemde almiycam. yardimci ilacta almiycam inat degilmi sebnem 1 hafta sonra acildi diyosa dogrudur 1 hafta kullanmicam bakalim ne olacak..

    YanıtlaSil
  10. benim hem deviasyonum var hem de alerjik rinitim.her doktor burun spreyi verdi ama bi otrivin değil ama hep bi su akıyo otrivin sıkınca.bütün yorumlara baktım ve umutsuzluktan bıktım.resmen bu blog beni tekrar umutlandırdı.ya ameliyat olucam inşallah bi aya ama çok sağolun psikolojik olarak rahatladım.Şuan sabah otrivin sıkmicam dedim ama sıktım,nasonex'in bi üstü olan "rinoclenit"verdi,kullanmadım.Bakalım ona başlıyım ama ya bozdu diyolar otrivin burnu :'( tek istediğim moral ve nefes almak.her doktor aynı şeyi veriyo adama yalvardım ya otrivini bırakim bişey ver diye hep aynı :'( bi hafta kapalı dayanır mıyım bilmiyorum bu alerjik tıkanıklıkla.cidden güzel bi yorum yaparsanız çoook ama çok sevinirim.bildiğiniz dua ederim size ya.(öyle böyle değil)
    ço teşekkür ederim şimdiden :))

    YanıtlaSil
  11. selamlar,öncelikle bu blogu gördüğüme çook memnunum.Ama çokta dertliyim,çünkü benim alerjik rinitim(alerjim),ve deviasyonum var.ve malum bu mevsimlerde çıldırma seviyesindeyim.nerdeyse bi yıldır otrivin kullanıyorum ve daraldım artık her sitede negatif yorumlardan.otrivin sıkınc sizinde burnunuzdan beyaz şeffaf sıvı geliyo muydu çok merak ediyorum.Doktora gittim (bin kere) ama hep aynı spreyler,suan sizin kullandığınız nasonex,nasacort.ama bi otrivin değil tabiki.ama otrivin bi lnet,ya bozdum bidaha düzelmicek burnum diye çok korkuyodum ve malum bu mevsimlerde insanın burnu pert.sizce yapabilir miyim.yani bi hafta çok valla canıma tak etti,günahsa günah ama daraldım yani.Sınavlardan dolayı bi aya olabilicem deviasyon ameliyatını.ya kısacası tek istediğim umutlanmak,inşallah görürsünüz bu yorumumu ve cevap verirsiniz.Eğer görüpte cevap verirseniz beni çoook çok mutlu dersiniz cidden.Bu sabah bırakim otrivini dedim ama burnumda kan vardı ve diğer spreye(rinoclenil) geçicektim.Dedim sık şu şeyi ama sonra açılmıcak ve bi gün boyunca 0 nefes alıcam.yaa korkuyorum işte.sadece moral almak istiyorum.yani gerçekten biliyosanız bi yorum yapın,Deniz hanım bildiğiniz full duaya geçicem size ;))

    YanıtlaSil
  12. Yanıtlar
    1. hahah çok hoşsunuz gerçekten :)
      yani bu yazı ve yorumlar size motivasyon olsun. başarılmayacak bir şey yok sadece sabır gerekli. yardımcı materyalleri kullanırsanız atlatmanız daha kolay olacaktır. tuz buharı, vicks, nefes bandı gibi. haberini bekliyorum. otrivine savaşçısı :)

      Sil
  13. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  14. merhabalar bende aynı sorunla karşılaştım 6 ay önce başladım ve bırakalı 5 gün oldu duact kapsül bepanthen krem ve breighrigt ile çok şükür 5 günü atlattım fakat kulaklarımda biraz tıkanıklık var biraz rahatlamam oldu ama daha tıkanık bazıları 1 ay içinde düzeleceğini söylemiş sizin kaç günde düzeldi :)

    YanıtlaSil
  15. bende bugun bıraktım gece uyuyamamak tek korkummmm

    YanıtlaSil
  16. merhabalar. bir başka sitede okuduğum ve çok işime yarayan bir öneriyi paylaşmak istedim. belki birilerine yardımcı olur. ben otrivini burun deliklerimde tek tek bıraktım. önce birine 10 gün boyunca hiç damlatmadım, diğerine de mümkün olduğunca az ve seyrek. 10 günden sonra da o burun deliğine de damlatmayı tamamen kestim. biraz daha az sıkıntılı oldu. bu arada da otrivine damlatmadığım burun deliğine deniz suyu spreyi sıktım, kurumaya karşı.

    YanıtlaSil