22 Ocak 2012 Pazar

Çık kılçık Çık

Dün akşam 22.00'da mağazadan çıktım, eve gittim. O da ne! Annem istavrit tava yapmış. Hemen kuruldum sofranın başına. Balıkla en güzel şey çoban salata. Bir güzel karnımı doyurdum. Kedi gibiyim, koltuğa geçip yastıkları kabartıp üstümü örtüp uyumanın peşindeyim. Ama bir sorun var. Yutkundukça boğazıma bir şey batıyor sanki.

- Yaa baba boğazıma kılçık takıldı galiba. Hm, baksana napiim.
Git ekmek çiğne, su iç bir bakim.

O kadar çok uyumak istiyorum ki, gözlerim tatlı tatlı kapanıyor. Ama boğazımda ki batma öldürecek beni, aklım hep orada. Gittim mutfağa ekmekte taptaze, koklaya koklaya yedim bir güzel, su da içtim. Tam salona gidecekken çikolataları görünce birazda onlarla takıldım, tekrar su içtim.

- Baba batıyor sanki hala ya.
- Yav küçücük balık, kılçığı mı takılır. Çizmiştir o boğazını, bünye atar zaten.

Vallahi öyle yorgundum ki içimden dedim “en iyisi uyuyayım gider o gider”. Laz torunuyum bana işlemez dedim. Gece yatmadan da aldım okuma lambasını elime, tuttum ağzıma, o kadar inandım ki görüp cımbızla falan alabileceğime. Baktım baktım yok. Dedim “kesin küçük dilin arkasına saplandı”. Atar onu bünye atar. Sabah beş altı gibi uyandım. Bir iki yutkundum yokladım. Aa gitmiş galiba. Şükürler olsun dedim. Hop tekrar uyudum. 


7.50 de saat çaldı. Kalktım. O da ne yutkunamıyorum. Dehşet! Canım çok yanıyor. Kılçık gitmemiş. Ailecek hastane ve doktor özürlüsü olduğumuz için, hemen internetten hastanelere bakıyorum. Randevu mu alınır, cumartesi kulak burun boğaz açık olur mu ne olur;? İnternetten kılçık batması falan diye aratınca da hemen doktora gidin zart zurt yazıyor. İyice tırstım yok iltihap falan. Kalk dedim baba gidiyoruz. Göztepe şafak hastanesine gittik. Danışmada çıtı pıtı güler yüzlü bir kız, yanlış hatırlamıyorsam ismi Cansu’ydu. Anlatıyorum durumu benim boğazımda kılçık var işte batıyor. “Kulak burun boğaza gideceksiniz. Ama doktorumuz ameliyatta dedi. Acil servis bir kat aşağıda oradaki doktorlar yardımcı olsun” dedi. Aşağı indik. Zaten acildeki doktorlar gözlerini kapıya dikmişler. Direk odaya aldılar beni. Dizlerim titriyor, korku çeneme vurdu.

- Ne zaman oldu?
- Dün gece. Balık yedim ben onun kılçığı kaldı herhalde. Off kalp krizi geçireceğim, ne olur en kötü ki?
- Dün geceden beri kılçıkla mı duruyorsunuz?
- Bünye atar diye biz şeapmadık. Ne olur en kötü? Çok var mı böyle gelen?
- Bir iki gün durursa iltihaplanabilir. Açın bakalım ağzınızı. Bu kadar mı açabiliyorsunuz? Eee deyin.

Tahta çubuk gırtlağımda öğürmemek için zor tutuyorum kendimi bir fener ellerinde 2 doktor boğazıma bakıyor. Ama güldüler benim konuşmalarıma sevdiler beni, tatlı adamlardı. Ben hastaneden doktordan çok korkarım. Hele doktorun suratsızı ve az konuşanından ödüm kopar. Ama bunlar çok iyilerdi, yani güler yüzlü insana huzur veriyorlar. Acil serviste endoskopi cihazı olmadığı için kbb doktorunun ameliyattan çıkmasını beklememi ve onun bakması söylediler. Bu sırada bir doktor ekmek falan çiğnemedin mi diyor. Bense ay ben neler yemedim, çikolata bile yedim diyorum. Ve acil serviste gülüşüyoruz. Ama dizlerim titriyor bir yandan. Yukarı kbbye çıkıyoruz. Doktor ameliyattan çıkmış. Hemşire ilk beni çağırıyor.

- Geçmiş olsun şikayetiniz nedir?
- Off sanırım şu an kalp krizi.
- Allah korusun. Neyiniz vardı?
- Benim boğazıma kılçık kaçtı onun için acilde de baktık ama görünmedi, küçük dilimin arkasında galiba.
- Siz koltuğa geçin dedi

Koltuğa baktım. Ağlayacağım kesin. Babamla doktoru beklerken o kadar geyik yaptık ama boş. Neyse derin nefes aldım gittim oturdum. Hemşire endoskopi makinesini (uzun bir şiş düşünün ucunda kamera var, aynı zamanda ışık çıkıyor) açtı. Boğazımdan aşağı ilerliyoruz. Kameradan izliyoruz boğazımı. He bu arada ben hiç detone olmadan sürekli eee diyorum. İşte! Kılçık göründü. Doktor bir tıbbi terim kullandı. Meğersem kolum kadar olan makası istiyormuş. "Bununla tutup alacağım" dedi. Sargı beziyle dilimi dışarıda tutuyorum, doktorun elinde makas, endoskopi, hemşire başımızda, gözümüz ekranda. Ama makasta girince benim boğazıma sürekli kusmam geliyor. Hani dişinizi fırçalarken de olur bazen. Doktor "uyuşturacağız" dedi. Şurup tadında bir şey sıktılar boğazıma. Onu yutuyorsunuz. Bir dakika falan bekledik sanırım. Aman tanrım dilim yok. Ağzımın içinde bir ayakkabı köselesi. Yutkunma eylemini imkânı yok gerçekleştiremiyorum. Hebele hebele modundayım. Tükürmek mi istiyorsun dedi doktor. Evet dedim. Tamam uyuşmuştur o zaman. Buyrun tükürün dedi. Fakat, dilim olmadığı için tükürüğü getiremiyorum. Böyle ağzım açık, salyam bir yanda sargı bezleri bir yanda iğrenç acınası bir haldeyim. Şimdi tekrar kılçığı almayı deneyeceğiz. Dilim dışarıda sargı beziyle tutuyorum, eee diyorum, doktor kamera ve makasla girişiyor boğazıma o sırada işte kıpırdama "heh, evet, sakin" falan gibi kelimeler sarf ediyordu. Bense içimden "çık, bitsin, daha balık malık yemeyeceğim, öf, hadi, gitsin" diyorum. Ah bir rahatlık, doktor bey kılçığı çıkardı, makasın ucundaki kılçığa bakıyoruz sevinç içinde. Ana minnacık. Neyse kurtuldum çok şükür. Doktorada sordum çok var mı böyle gelen adam güldü “kulağına pamuk tıkan, burnuna boncuk sokan, ama en zoru kılçığı almak” dedi. Aman töbe. Bir süre yalnızca ton balık falan. Hazır doktoru bulmuşken otrivine bağımlılığımdan bahsettim. Bahsetmez olaydım. Burnuma bir kamera soktuk bu sefer. Birazcık burun etim büyükmüş ama bir şey yok dedi çıkardı kamerayı. Bir senedir otrivine kullandığımı anlattım. Herkes gibi "Ama onu en fazla 5 gün kullanabilirsin" dedi. Şimdi bir ay dişimi sıkıp şu yeni damlamı kullanmam gerekiyor. Otrivinin zarar verdiği dokularımı o onaracakmış. Bir ay sonra kontrole gideceğim.


Teşekkürler Göztepe şafak hastanesi :)
Güler yüzlülerdi, anlayışlılardı ki bu çok çok önemli benim için zaten doktor korkum var.
Teşekkürler Opr. Dr. Serdar BAYLANÇİÇEK
Anlayışlı, nazik, güler yüzlü olduğun için beni rahatlattığın için.
Teşekkürler acil servisindeki komik doktorlar :)
Keşke çıkarken yüzünüze de teşekkür etseydim tekrar içime dert oldu. Kılçığımı gösterirdim :)

Siz siz olun başınıza böyle bir kılçık vakası gelirse hiç beklemeyin direk doktora gidin. Çektiğinize değmez. Operasyon sırasında hiç acı hissetmedim. Acemi laz torunundan sevgiler :)

14 yorum:

  1. Geçmiş olsun deniz, benimde başımdan bunun doktora-hastaneye gidilmemişi geçtiği için yıllardır balık yemezdim.. Taa ki ayşe ile evlenene kadar . O bir balık sevdalısı .." Çık kılçık çık " başlığın da kafiyeli, çok güldüm okurken.. Yazı stilin Atilla Atalay tarzı , birkaç yazısını oku derim kitapçı kitapçı arama ama :))


    Yahya Karameç

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederiiim :) Hemen Atilla Atalay'dan bir şeyler bulup okuyacağım. Biraz zor olacak ama artık internetten falan sipariş veririm :))

      Sil
  2. Merhaba,
    bende kilcik yok, ne oldugunu bilmedigim bir sey var. Henüz daha doktora gitmedigimden bilemiyorum yani.
    Net te ararken buldum yazini, belki benim konumlada ilgisi olabilir diye. Genel anlamda benim problemle hic benzesmiyor. Ancak yazi yazma seklin bana sonuna kadar bu yaziyi okumam gerektigini söyledi. Acikcasi ben cok keyif aldim hikayenden, gülmeyi seven biri olarak. Eline saglik.

    Gecmis olsun.

    A. Turan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. denizinkalemi
      31 Mayıs 2012 10:23

      Teşekkür ederim A.
      Sana da geçmiş olsun. Bence bekleme doktora git. Ben gece kılçıkla uyudum diye doktor nasıl şaşırdı. Daha büyük sorunlar falan olmadan bir göster derim.

      Sil
  3. Evet bugün gittim.........

    Sen yine sansliymissin, sis kadar birseyle bakmislar. Benim doktordaki 30 santim kadar bir sey. Pek öyle tarife uyacak bir sey degil, ancak ucundaki lamba ve kamera acisindan benziyorlar.

    Doktor dilimi kendi tutuyor, bir yandanda "hiii" de diyor. Ses telleri öyle deyince acilirmis, o da icindekini görürmüs. Bir on dakikalik ugrastan sonra tam göremedi ancak yeterince gördüm, önemli bir problem yok dedi. Recetesi de 6 haftalik Ada cayi. Sabah öglen aksam iccekmisim. Ses telleri civari biraz tahris olmus, adacayi iyi gelir dedi. Bir de cok konusma dedi :)
    Bakalim 6 haftaya kadar birsey olcakmi. Olurda baska birileride arastirirken bu sayfayi okurlarsa faydalanirlar belki diye yaziyorum.

    Kolay gelsin.

    A. Turan

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok geçmiş olsun. Ada çayını aklımızın bir köşesine yazalım :)

      Sil
  4. kilcik acisini ceken bilir. benim bogazima 13 yil once saplandi bir tane ve doktorlar bulamadi.. yillardir bogazimda acisini cekiyorum... gitmedigim doctor kalmadi hepsi balik kilcigi kalmaz diyor o kadar yil bogazda, ama birde acisini bana sorun.. doktorlar beni pisikiyatriye bile gonderdi yok ben kendikafamda düsünüyormusumda. felan filan cart curt en son pes ettim artik doktora gitmekten canim cikti doktorlara hele ozel doktorlara hep 150 200 tl bayilmaktan.. kendi haline biraktim babalar gibi cekiyorum acimi.. her zaman sizlama var bazen iltihap landiginda 1 hafta boyunca cok kotu agri yapiyor ve boynuma vuruyor bas agrisi yapiyor iltihap gecince.. normal sizlama moduna giriyor yine.. allah yuzune gülmüste seninkini bulmuslar neyse gecmis olsun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ay inanamıyorum çok geçmiş olsun.
      Umarım en yakın zamanda iyileşirsiniz.
      "Allah dermansız dert vermesin" cümlesini insan çok daha iyi anlıyor böyle bir durumda. Küçücük bir kılçık ama çektirdiğine bakar mısınız?.
      Tekrar çok çok geçmiş olsun.

      Sil
  5. benım de bademcıklerıme takıldı . yok buldu kucuk bır parca doktor ama gerısını bulamadı. zamanla cıkacak dedı. ama ınanılmaz acıyor kucuk bır sey ama cok kotu.tahrıs bıle olmustur yanı.

    YanıtlaSil
  6. Şebnem hnm çok teşekkürler!! sırf bu profili size teşekkür etmek için açtım. bugun yazınızı okur okumaz doktora gittim.iki haftadır bogazımda ara ara batmalar oluyordu.pek ciddiye almamıştım bugun baya rahatsız etti..internette araştırma yaparken yazınızı okudum ve solugu doktorda aldım gerçektende dediğiniz şekılde bogazımdan kılcıgı cıkardılar.ne kadar rahatladımı yasayanlar bilir..çok çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle geri dönüşler beni nasıl mutlu ediyor bilemezsiniz. Bu yazı bir kişiye bile cesaret verebiliyorsa amacına ulaşmıştır.

      Kazasız belasız atlatmanıza çok sevindim. Geçmiş olsun :)

      Sil
  7. Benim de basima geldi 1 hafta önce gittiyim misafirlikde kilcik takildi bogazima. Doktora gittim ama bir sey bulamadi kilcik kucuk ve yemek borusunun derinliklerindeyse bulamazmislar. Tam 6 gun cok fena agriyla dolasdim ozellikle geceleri. Iltihablanmasin diye her gece 1yudum alkol icmek zorunda kaldim. En sonunda sert kabuklu yesil elma yedim ve iztirab son buldu cok sukur. Kilcigin cizdiyi yer biraz sizliyordu onu da papatya cayi ile hallettim. Bunlari belki birine yardimi olur diye yazdim

    YanıtlaSil
  8. Benim başıma tam 12 gün önce okulda yemekhanede geldi bu olay...ne şans ki bugün de balık vardı yemekte! :O :O Elim titreye titreye yedim yaa...hala doktora gitmedim.Önceden çok batmıyordu ama bugün ciddi ciddi batmaya başladı.Boğazımda bir aşağı bir yukarı ilerliyor.Ne yapacağımı bilemedim! Yarın doktora gidecez inşallah! Çok acıtıyor mu?

    YanıtlaSil